Een dagje op de set

Een dagje op de set van Kantelingen — blog door Conchita Boots

Op 26 oktober vond de laatste opnamedag van oktober plaats. Conchita Boots, die een van beide ‘roddeltantes’ speelt schreef een impressie van die dag. Twee scènes waren het, bij de dokter, in de spreekkamer en in de wachtkamer.

Zondagmorgen, 26 oktober 2014

Atelier De Kunststee

In een outfit waarmee ik normaal gesproken niet in het openbaar gezien wil worden, met een strak knoetje en veel meer make-up dan men van mij gewend is, fiets ik door het dorp. Op naar een van de laatste opnamedagen van het filmproject Kantelingen. In de Kunststee wordt al hard gewerkt; de 2 camera’s worden opgesteld, licht en decor worden gecheckt. De scènes van vandaag spelen zich af bij de dokter; er is een spreekkamer en wachtkamer ingericht. Bedrijvigheid alom en er stromen steeds meer vrijwilligers binnen, waaronder ook 2 fotografen en een grimeur. De koffie staat klaar en er gaat een heerlijke zelfgebakken cake rond. De sfeer is gezellig rommelig en toch wordt er geconcentreerd gewerkt. De hele crew is zeer gedreven, mooi om te zien!

Opnamen, toch spannend…..

A. en ik lezen onze tekst nog even goed door; amateurs als wij zijn waren we hier niet goed op voorbereid en moest ik de tekst vlak voor ik de deur uitging nog uitprinten! Maar in de gemoedelijke sfeer die er heerst is dat geen probleem, bovendien hebben we nog even de tijd om te studeren omdat er eerst een scene wordt gedraaid waar wij niet aan meedoen. Het is leuk om te zien hoe het er bij de opnames allemaal aan toegaat en wat er allemaal bij komt kijken voor het op film staat. De achtergrond moet zo worden ingericht dat er geen storende elementen in beeld komen. Er wordt een doek opgehangen en geschoven met meubels en rekwisieten. De camera’s en de lampen worden net zo lang verplaatst tot de regisseur tevreden is. En de regisseur is een bevlogen en kritisch man….. Maar uiteindelijk kan de eerste scène worden opgenomen. De acteurs doen het prima, de tekst zit er goed in en het komt natuurgetrouw over. De regieassistente let op de details; als de scene in 2 delen wordt opgenomen moet er bijvoorbeeld niet iets verplaatst of veranderd zijn. Natuurlijk gaat dat wel eens mis en klopt er misschien iets toch niet helemaal, maar dat is ook het charmante van dit hele project. En we zijn geen professionals, het kan en hoeft niet perfect. Bij eerder vertoonde beelden van scènes die al gemonteerd waren heb ik echter wel gezien dat het er verrassend professioneel uit komt te zien. Dat komt volgens mij door de combinatie van een behoorlijke (technische) kennis van zaken en de nodige dosis aan creativiteit en flexibiliteit. Hulde dan ook aan alle mensen achter de schermen!

Goed getypecast? Welnee, goed in de rol gegroeid!

De scènes waar A. en ik aan meedoen worden nog even goed doorgenomen. Hoe lopen we precies, waar gaan we zitten? Wat is belangrijk, waar moeten we op letten? Uiteindelijk moeten we de scènes een paar keer opnieuw spelen, de tekst zit er nog niet zo goed in (ahum…) , en in eerste instantie praten we te zacht en te snel. Maar het gaat steeds beter en we groeien in onze rol van alles-bekritiserende roddeltantes. Uitstekend getypecast, grappen wij, hoewel ik toch hoop dat dat eigenlijk niet zo is…

We worden goed begeleid tijdens de opnames, krijgen tips en feedback en het is leuk om mee te denken over bijvoorbeeld bepaalde woorden, gebaartjes, blikken, om zo onze personages nog duidelijker neer te zetten. Verder is het ook gewoon erg gezellig en wordt er een boel gelachen, en dat komt zeker ook door de kleine grapjes die in de tekst verwerkt zijn. Ook hulde aan de tekstschrijver dus!

Na dik twee uur zijn de scènes gedraaid waar ik aan meedeed en hoeft er alleen nog een scène met de hoofdpersoon worden opgenomen.

Vervolg

Er komen nog drie opnamedagen begrijp ik, daarna rest nog veel werk achter de schermen: monteren, voice-overs, muziek…… Ik ben bij vijf opnamedagen geweest o.a. in een kerk, in het café, bij een bruiloft, bij de dokter, in de lobby van een garage. Ik ben in verschillende, op zijn zachtst gezegd bijzondere, situaties op komen draven om een opzienbarend (en waargebeurd?) verhaal in ons dorp van commentaar te voorzien en heb dat met heel veel plezier gedaan. Ik kan niet wachten tot ik het resultaat te zien krijg en verwacht dat deze film straks volop in de belangstelling komt te staan. Het zal zeker de moeite waard zijn!

Conchita Boots (roddeltante R1)

Resterende opnamen Kanteling

Op zondag 9 november nemen we een sinistere scène op die zich afspeelt in de gevangenis waar Tonnie gevangen zit voor een roofoverval. Daarna verplaatsen we voor een cruciale scène naar Veendam. Alle deelnemers van cast & crew hebben inmiddels bericht gehad.

Er zullen nog opnamen volgen op zondag 23 november en op maandagavond 15 december. Zoals u weet, sponsoren of donateurs die de opnamen willen bijwonen zijn altijd welkom. U kunt een mail sturen aan secretariaat@dekantelingaaenhunze.nl, zodat wij u van details op de hoogte kunnen stellen.

Markering einde opnamen

Die maandagavond 15 december vinden de laatste geplande opnamen plaats in Café het Keerpunt in Spijkerboor. Onder andere wordt een verjaardagsscène van onze hoofdpersoon Jacob gefilmd, als inleiding op een daverend afsluitend feest. We nodigen daarom graag alle betrokkenen, cast, crew, sponsoren, donateurs en geïnteresseerde dorpsgenoten alvast uit om bij deze opname te figureren en vervolgens met elkaar de opnamefase feestelijk af te sluiten. Nogmaals, van harte welkom!