Nieuwsberichten filmproject

Algemeen
De opnamen over de jonge jaren van Jacob zijn praktisch achter de rug. De film begint vorm te krijgen en de crew buigt zich over proefmontages (wij kregen subsidie voor de aanschaf van een goede machine voor de montage), de rol van de muziek en het incorporeren van de vele gedichten die rond de thema’s van de film geschreven zijn.

Volgende opnamen
De volgende opnamen staan gepland op 22 en 29 juni, de laatste voor de zomervakantie. Betrokken leden van de cast & crew krijgen bericht via de mail.

Terugblik opnamen van maart, april en mei
3 maart – De resterende scènes van de trouwscène werden opgenomen op maandagavond 3 maart in Café ’t Keerpunt. Het (net echt nep) echtpaar werd gefilmd terwijl ze hartelijk werden gefeliciteerd en cadeaus kregen. Sander en Renate werden toegezongen en uitgeleide gedaan voor hun ‘huwelijksreis’ door de aanwezigen.

Receptie
Aansluitend vond een feestelijke ‘receptie’ van Stichting de Kanteling plaats, in samenwerking met en gesponsord door Café ’t Keerpunt. Bakkerij Pots had voor de bruilofts- en receptiegasten heerlijke opgespoten koek gesponsord. Frans deed de plannen voor de verdere opnamen (elke maand in 2014 minstens een draaidag) uit de doeken en de penningmeester vroeg de aanwezigen vroeg om te helpen met de crowdfunding voor de film. Heel bijzonder was een optreden van onze dichter Egbert Hovenkamp, die zijn eigen gedicht voordroeg, geschreven over de Kanteling tijdens een interview bij het radioprogramma van RTV Drenthe Podium. Schilder Geert de Weerd amuseerde de aanwezigen op eigen onnavolgbare wijze met het prachtige zeemanslied ‘O Zeeman’, met trekzak. Regisseur Frans de Jong vertoonde de eerste nieuwe trailers van het gefilmde materiaal. Let wel: het zijn geen definitieve scènes, het ging om een indruk van de voortgang van het verhaal. De beste opnamen worden bewaard voor de eigenlijke film.

naamloos-3941

naamloos-3924

naamloos-3879

15 maart – Vooral dankzij de inzet van Jeanette Langeland, is het gelukt om op korte termijn de benodigde cast voor drie scènes zo kort na de vorige opnamen op 3 maart, bij elkaar te krijgen. Cast & crew hebben alles op alles gezet om enkele vroege scènes uit het leven van Jacob als jong kind te draaien. Om 10:00 uur verzamelden cast & crew voor de scène Zes Weken zich achter een kopje koffie aan de lange tafel in de B&B Hunzepleisterplaats in Spijkerboor, met dank aan (‘moeder’) Elly Kastermans die haar ruimten gastvrij ter beschikking stelde. Een half uur vroeger dan normaal omdat Rient Meursing (‘vader’) uiterlijk om 11:15 uur weg moest. Mooi gezicht, Elly en Rient die in respectievelijk nachthemd en pyama liepen. Niet omdat ze zich verslapen hadden, maar omdat de scène dat voorschrijft.
Voor de scène Zusje speelde de tweejarige Jarno Koops mee. Hij blijkt een filmster in de dop! Hij werd aangemoedigd om in het kinderbedje te kijken waar hij vervolgens weggestuurd wordt door een geïrriteerde Elly en Rient. Dat moest een paar keer. Jarno snapte er niks van, maar speelt het uitstekend! Na de middag werd de scène Bastaard gedraaid met de ‘roddeltantes’ Conchita en Annechien. Net echt!

13 april – Midden in Spijkerboor vanaf het kruispunt bij ’t Keerpunt, rond de brug en de kano-aanlegplaats en in de Hunzepleisterplaats werden verschillende scènes rond Jacob als tiener gedraaid. Alles draaide om zijn verhouding tot de meisjes, en andersom. Rianne Schutrups, Marilène Hoeve en Marlies Kastermans speelden de meiden. Merel Meursing speelde Jeanine, de vriendin van Jacobs zus Jeanette, van wie Jacob, gespeeld door Thijs, maar niet doorheeft dat ze hem wel ziet zitten.

13 mei – In de Heerencompagnie van Annerveenschekanaal waren cast & crew van harte welkom voor de opname van een cruciale scène, waarin onze Jacob zijn eerste schreden op een dubieus pad zet. Een eerste ontmoeting met de wat sinistere, maar spannende Tonnie die op mysterieuze wijze altijd geld heeft. Ralf Schutrups speelde de jonge Tonny, Thijs Jacob. De bedoeling was om een deel buiten op te nemen, maar het abominabele gooide roet in het eten. Dus werd de scène wat aangepast.